15.4.17

Beklimming Col du Petit Ballon | 7,1% - 11 kmBeklimming Col du Petit Ballon Vogezen
De Col du Petit Ballon (klik voor groter)
De beklimming van de Col du Petit Ballon in de Vogezen is echt een aanrader voor wielrenners op zoek naar rust in een schitterende omgeving.

De Petit Ballon is pittig, maar kent ook een herstelpunt halverwege. De klim is zeer gevarieerd, met bos en open vlaktes.

Deze Vogezen klim, met start in Munster, voert over rustige en smalle wegen met onderweg nauwelijks (auto)verkeer.

COL DU PETIT BALLON (1163 meter)
Start: Munster
Lengte: 11 km
Hoogteverschil: 780 meter
Gem. stijgingspercentage: 7,1%
Max. stijgingspercentage: 11,5%
Categorie/moeilijksheidsgraad: ZEER MOEILIJK

De Petit Ballon start makkelijk maar blijft vervolgens continu rond de 8% stijging omhoog lopen, met alleen tussendoor een klein stukje van 5%. De eerste kilometers voeren over relatief drukkere wegen, die al snel worden ingeruild door veel smallere wegen met nauwelijks verkeer.
Col du Petit Ballon
De Vogezen zijn groen en over het algemeen erg rustig

Het eerste stuk voert langs de spoorlijn en het riviertje de Fecht. Eerst fiets je door het dorpje Luttenbach, waarna al snel het echte werk begint met een stuk van bijna 12% (de maximale stijging).Beklimming Col du Petit Ballon Vogezen
De beklimming van de Petit Ballon is pittig (KLIK VOOR GROTERE VERSIE)
De eerste kilometers zul je nog wat bebouwing en enkele kleine gehuchtjes tegenkomen, die al snel worden ingeruild voor lange stukken kronkelend door de bebossing. Halverwege zijn er nog twee kleine dorpjes, Obersolberg en Ried: de klim loopt hier een stukje dwars door het mini centrum met een zeer steil stuk tussen twee gebouwen door. Genieten!

beklimming col du petit ballon
De klim naar de Petit Ballon start in Munster (klik voor grotere kaart)

Telkens denk je dat je bij de top bent, maar telkens loopt de weg weer verder. De wind kan hierbij een grote rol spelen op het laatste gedeelte, waar geen einde aan lijkt te komen. Een mooie klim door het bos en langs veel zeer kleine gehuchten met uiteindelijk mooie uitzichten op het plateau bovenop.


Het laatste stukje van de Col du Petit Ballon lijkt makkelijk, maar is nog altijd zwaar met een stijgingspercentage van 8% gemiddeld.

Ook de Tour de France passeerde inmiddels de top van de Petit Ballon: In 2014 kwam Joaquim Rodriquez hier als eerste aan op de top. Dat was gelijk de allereerste keer dat deze heerlijke beklimming opgenomen was in het parcours van de Tour de France.


Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl