4.3.17

Beklimming Col de la Madeleine | 6,1% - 26,5 kmBeklimming Col de la Madeleine
De Col de la Madeleine (klik voor grotere tabel)
De Col de la Madeleine in de Alpen is samen met de Galibier één van de meest bekende en langste beklimmingen in Frankrijk.

Met name de noordkant van de Madeleine staat vanwege de lengte van 26,5 km bekend als zeer zwaar.

De Col de la Madeleine is één van de vele klassiekers, die zeer regelmatig voorbij komt in de Tour de France. Ook is er een jaarlijkse wielertocht die de naam van de beklimming draagt (zie onderaan).

Behalve de klim van 26,5 km vanuit Feissons sur l'Isère kan de Madeleine ook beklommen worden vanaf de zuidkant met vertrek in de bekende plaats La Chambre.

COL DE LA MADELEINE (1993 meter)

Start: Feissons sur l'Isère
Lengte: 26,5 km
Hoogteverschil: 1610 meter
Gem. stijgingspercentage: 6,1%
Max. stijgingspercentage: 11%
Categorie/moeilijksheidsgraad: EXTREEM MOEILIJK 


De Col de la Madeleine werd in juli 1969 pas officieel geopend als verbinding tussen daarvoor afgescheiden bergstreken. In datzelfde jaar had de Tour de France tevens de primeur met een etappe van Chamonix naar Briancon met onderweg de Madeleine. Sindsdien kwam de Tour al tientallen keren over de top van deze befaamde alpencol, met Michael Boogerd in 2002 als één van de laatste etappewinnaars (in dit geval de rit naar La Plagne).

BEKLIMMING COL DE LA MADELEINE
De met een afstand van 26,5 kilometer meest uitputtende (maar ook minder steile) beklimming van de noordkant van de Madeleine vanuit Feissons sur l'Isère begint pas echt na ongeveer 1 kilometer op een hoogte van 410 meter.

Profiel Col de la Madeleine
De Madeleine is bijna 2000 meter hoog (klik voor grotere afbeelding)
Het eerste stuk van negen kilometer is prima te doen met gemiddeld 6,5%, met onderweg wel een uitschieter van ruim 10%. Na twee kilometer vals plat (zie kaartje) begint een tweede stuk van zeven kilometer aan gemiddeld 8,5%, dat onderweg wordt onderbroken door een minder zwaar stuk van 3% gemiddeld.
Het laatste gedeelte is ook één van de zwaarste stukken van de Col de la Madeleine met over bijna vijf kilometer een gemiddelde stijging van 8-9%.

Wie kiest voor de kortere, maar steilere, variant vanuit La Chambre (19,3 km aan 8% gemiddeld) heeft onderweg bijna geen mogelijkheid om op adem te komen, in tegenstelling tot de klim van de 'versant nord' die hierboven beschreven is.


Op de bovenstaande kaart van Frankrijk treft u de Col de la Madeleine (categorie 'extreem moeilijk') onder één van de zwarte sterren. Zoom in voor meer informatie over de exacte locatie op de kaart.

TOERTOCHT MADELEINE
Ook de Col de la Madeleine heeft zijn eigen jaarlijkse wielerevenement: La Madeleine. Deze cyclo wordt normaal gesproken eind juli verreden met vertrek vanuit Léchère, waarbij de zuidkant van de Col de la Madeleine wordt beklommen.


Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl