5.2.17

Beklimming Mont Salève | 8,5% - 9,4 kmBeklimming Mont Saleve
Profiel Mont Salève (klik voor grotere versie)
De Mont Salève (ook wel Col de la Croisette) is een fraaie klim van ruim 9 kilometer lang met een hoogteverschil van 800 meter.

Deze Frans/Zwitserse col biedt vanaf de top één van de allermooiste uitzichten over de Alpen.

De klim van de Mont Salève, die start in Frankijk in het gelijknamige dorp en uiteindelijk naar de top van van de Col de la Croisette op de grens met Zwitserland voert, biedt vanaf de top een schitterend uitzicht op de omgeving met de Jura, besneeuwde bergtoppen en het Lac Léman (meer van Geneve).


MONT SALÈVE (1300 m)

Vertrekplaats: Collonges-sous-Salève
Lengte klim: 9,4 km
Hoogteverschil: 800 meter
Gemiddelde stijging: 8,5%
Maximale stijging: 13%
Moeilijkheidsgraad: MOEILIJK

De Mont Salève, die en route overgaat van Frankrijk in de Zwitserse Col de la Croisette, is vanaf vier verschillende kanten te beklimmen. Wij doen dat vanuit de noord-west kant met vertrek in het dorpje Collonges-sous-Salève.

BEKLIMMING MONT SALÈVE
De klim naar de top van de Col de la Croisette op 1300 meter is gemiddeld genomen pittig dankzij het loodzware middenstuk van een kilometer of vijf met een stijging liefst 10,5% tot 13%. Het begin en vooral ook het einde is weer relatief makkelijk met maximaal 7% gemiddeld op in de slotkilometers gemiddeld maximaal 5,5%.

De Mont Salève, die in het verleden slechts enkele keren opgenomen werd in het schema van de Tour de France (onder meer 1973, toen Luis Ocana won) is op verschillende manieren te beklimmen. Wij pakken de zwaarste noord-west kant met een lengte van ruim 9 km en steile stukken in het midden.

Deze start in het dorpje Collonges-sous-Salève op een hoogte van 500 meter, vanuit waar de richting 'Col de la Croisette' moet worden aangehouden. Na een makkelijke start volgt na drie kilometer een zeer zwaar stuk met achteenvolgens 10,5%, 12%, 13% en opnieuw 12% stijging over een stuk van vier kilometer.

beklimming naar top col de la croisette in Frankrijk
De Mont Salève kent een loodzwaar middenstuk (KLIK VOOR GROTER FORMAAT)
Het laatste stukje van twee kilometer naar de top met het mooie uitzichtspunt (table d'orientation du Salève) is goed te doen met 5,5% gemiddeld.


Een andere mogelijkheid is de meer klassieke beklimming van de noordkant van de Mont Salève, die vertrekt vanuit het dorp Annemasse op 430 meter hoogte. De klim kent een lastig stuk tussen kilometer 7 en 11 met een gemiddelde stijging van 9,3%.

De makkelijkste beklimming start vanaf de andere kant (De Cruseilles) en is met 12 kilometer langer, maar toch veel minder zwaar met onder meer een stuk afdaling van vijf kilometer voordat het laatste stuk naar de table d'orientation op de top van de Salève/Croisette start.

Wie tot slot kiest voor de klim vanaf het zuid-oosten zal de meest reguliere versie meemaken zonder grote uitschieters en tussentijdse afdalingen.

Alle vier de beklimmingen komen op dezelfde plek uit en bieden een schitterend uitzicht op de omgeving. De liefhebbers kunnen er ook voor kiezen om de skilift te pakken vanaf de top voor een nog beter uitzicht hogerop.Een andere mooie beklimming aan het meer van Geneve (Lac Leman) is die van de Col de la Faucille. Deze is ruim 20 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 4,3%.

Ook de Cormet de Roseland is een bekende klim in de buurt van het enorme meer tussen Frankrijk en Zwitserland.

Bekijk de locatie van de Faucille op het bovenstaande kaartje door in te zoomen op de locatie links van Zwitserland.

TOERTOCHTEN/CYCLOSPORTIEVEN
Voor de fanatieke fietsers die in deze omgeving een rondrit zoeken is er de jaarlijkse (Zwitserse) Cyclotour du Lac Leman, die in de buurt van Geneve wordt verreden. De Salève/Col de Croisette zit niet in het rondje, maar kan natuurlijk prima zelf verreden worden als voorbereiding. De Cyclotour du Lac Leman wordt meestal rond eind mei verreden.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl