19.10.16

Mont du Chat in Tour de France 2017De Tour de France zal in 2017 alle vijf de geaccidenteerde regio's van Frankrijk aandoen.

Achtereenvolgens doen de renners de Vogezen, Jura, Pyreneëen, Centraal Massief en Alpen aan, met onder meer de beklimming van de Mont du Chat.

Het is voor het eerst in 25 jaar dat de Tour alle vijf de bekende bergregio's in Frankrijk zal aandoen, wat voor de renners natuurlijk zeer veel hoogtemeters en mooie beklimmingen betekent.


De Tour de France van 2017 zal op 1 juli starten in het Duitse Düsseldorf en eindigt zoals gebruikelijk in Parijs, drie weken later op 23 juli. Onderweg worden ook Luxemburg en België aangedaan. De organisatie van de Tour mikt volgend jaar vooral op 'lange aanvallen' wat behalve het geaccidenteerde terrein vooral ook bereikt moet worden met zeer weinig tijdritkilometers: een proloog en korte tijdrit zijn bij elkaar slechts 36 kilometer lang.

BEKLIMMING MONT DU CHAT
De echte bekende beklimmingen in de Pyreneëen en Alpen ontbreken in het routeschema van de Tour de France van 2017. Misschien is de Izoard, met aankomst bergop (etappe 18 op 20 juli) nog wel één van de bekendste beklimmingen,

De Col d'Izoard is ruim 30 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 5%. De beklimming is met name ook bekend door de legendarische Italiaanse wielrenner Fausto Coppi, die in 1949 en 1951 excelleerde op de Izoard, waarmee hij de basis legde voor zijn eerste Tour de France overwinning. De Tour passeert de Izoard in 2017 op 20 juli tijdens de 18e etappe.

Andere bekende beklimmingen tijdens de Tour van 2017 zijn La Planche des Belles Filles (8,2% gemiddelde stijging) en de Grand Colombier (7,8% gemiddeld over bijna 16 km).

Toch is voor ons vooral de Mont du Chat één van de absolute hoogtepunten in de Tour de France van 2017. De Mont du Chat kan vanaf twee kanten worden beklommen. Hieronder tonen wij de zwaarste kant met vertrek vanuit Le-Bourget-du-Lac (buitencategorie).

De Tour de France zal in 2017 de Mont du Chat beklimmen vanaf Yenne (westkant). Lees hier alles over deze langere, maar minder steile versie.De Mont du Chat staat bekend als één van de allerzwaarste beklimmingen in Frankrijk met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,4% over een afstand van 13,5 kilometer. Dat is vergelijkbaar met Alpe d'Huez, alleen gemiddeld nog een flink stuk steiler.

De Mont du Chat staat dan ook niet voor niets in onze eigen top-6 van zwaarste beklimmingen per fiets in Frankrijk die je als wielrenner ooit een keer gedaan moet hebben.

Lees hier alles over de beklimming van de Mont du Chat, die tijdens de Tour de France van 2017 in de negende etappe zal worden beklommen vlak voor de finish in Chambery op 9 juli. De dag na deze zware rit van 181 kilometer zullen de renners een welverdiende rustdag hebben.

Later tijdens de tour op 17 juli volgt de tweede rustdag. De voorlaatste dag zal er een tijdrit van 23 kilometer worden verreden, met aankomst in het legendarische Stade Vélodrome.

Bekijk hier het volledige etappe-overzicht en het kaartje van de ronde van Frankrijk van 2017.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl