1.6.15

Beklimming le Cormet de Roseland | 6,1% - 20,5 kmDe Cormet de Roseland is een bekende alpencol uit de Tour de France en heeft een lengte van 20,5 km.

Het maximale stijgingspercentage is 8%, en gemiddeld loopt de beklimming ruim 6% op.
De berg ligt in de zogenaamde 'grandes Alpes' in de buurt van het bekende Lac Leman. Volgens veel wielrenners is de Cormet de Roseland één van de mooiste cols in Frankrijk.
De beklimming vanaf de westkant, met start in het plaatsje Beaufort, gaat namelijk langs een stuwdam en een meer (Lac de Roseland) en is de meest bekende kant.

Ook kan de Cormet de Roseland beklommen worden van de oostkant, maar die is een stuk minder mooi een uitdagend dan de westkant.

CORMET DE ROSELAND (1967 m)
Vertrekplaats: Beaufort
Lengte klim: 20,5 km
Hoogteverschil: 1240 meter
Gemiddelde stijging: 6,1%
Maximale stijging: 8%
Moeilijkheidsgraad: MOEILIJK (4 sterren)

TOUR DE FRANCE
Wielerfans kennen de Cormet de Roseland ook vast en zeker van de Tour de France, die sinds 1979 inmiddels al meer dan tien keer langskwam. In 2005 kwam Valverde als eerste over de top, in 2007 Rasmussen en in 2009 Pellizotti.

BEKLIMMING CORMET DE ROSELAND
De beklimming start vanuit Beaufort op een hoogte van 745 meter. Allereerst moet de Col de Méraillet beklommen worden, die 12 kilometer lang is aan ruim 7% gemiddeld. Het eerste gedeelte is nog in een bosrijke omgeving met relatief veel verkeer.

De beklimming van de Cormet de Roseland (klik voor grotere afbeelding)
Wanneer de Méraillet is gepasseerd volgt een vlak stuk van 2 kilometer langs het meer, waarna al snel de laatste 6 kilometer van de Cormet de Roseland begint met een wisselende stijging van tussen 5,5% en 8%. Op het einde volgen twee grote haarspeldbochten waarna de Plan de la Lai wordt bereikt en de beklimming tussen de indrukwekkende rotspunten eindigt.

Als alternatief kan de Cormet de Roseland ook worden beklommen via de Col du Pré in plaats van de Méraillet.


Wie de Roseland vanaf de andere (oost) kant beklimt komt vanuit Bourg-Saint-Maurice op 810 meter hoogte. De klim bestaat uit twee stukken: een eerste aanloop van 11 km aan 6% gemiddeld tot aan Crêt Bettex (1480 meter) gevolgd door een vals plat stuk en een afsluiting van 7 kilometer met een gemiddelde van 5,5%-6,5%. Deze oostkant is echter een stuk minder uitdagend.

TOERTOCHTEN EN CYCLOSPORTIEVEN CORMET DE ROSELAND
In augustus vindt 'La Cyclo Coeur' plaats, een meerdaagse wielertocht die verschillende cols aandoet met als vertrekpunt Bourg-Saint-Maurice.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl