9.7.14

Beklimming Col du Noyer | 6% - 12,5 kmprofiel col du noyer frankrijk
De Col du Noyer begint met een kleine afdaling (klik voor groter)
De beklimming van de Col du Noyer in het zuiden van de Franse Alpen behoort tot één van de allermooiste in Frankrijk.

Met name de laatste kilometers zijn erg zwaar, maar worden gecompenseerd door het schitterende uitzicht.

Gelegen tussen de bekende berg(ketens) de Champsaur en de Dévoluy in de Zuidalpen is de 1664 meter hoge Col du Noyer een opvallende verschijning.

De schitterende klim loopt langs een steile berg en biedt een fantastisch uitzicht op de omliggende omgeving. Het bijzondere aan de Noyer is dat deze col samen met nog vier andere cols uit de Hautes-Alpes in de zomer één ochtend exclusief toegankelijk is voor wielrenners.


COL DE NOYER (1664 m)
Vertrekplaats: Les Baraques
Lengte klim: 12,5 km
Hoogteverschil: 750 meter
Gemiddelde stijging: 6%
Maximale stijging: 10%

Moeilijkheidsgraad: MOEILIJK

Beklimming Col du Noyer
Het tweede gedeelte van de Col du Noyer is het mooist maar ook het zwaarst
TOUR DE FRANCE
De Tour de France deed de Col du Noyer alleen in het verre verleden drie keer aan. De bekendste passage dateert uit 1971, toen Eddy Merckx en Luis Ocana een legendarische strijd voerden in de etappe tussen Grenoble en Orcières-Merlette. De laatste keer dat de Col du Noyer werd opgenomen in het etappeschema van de Tour was in 1982, toen de Fransman Pascal Simon als eerste de top passeerde.

BEKLIMMING COL DU NOYER
De meest bekende, en ook zwaarste kant om de Col du Noyer te beklimmen is via de oostkant met vertrek vanuit Les Baraques op 970 meter. De eerste kilometer begint met een gemiddelde van 6% stijging, gevolgd door ongeveer vier kilometer heuvelachtig terrein, waarbij er per saldo geen hoogtemeters worden overbrugd.

Beklimming Col du Noyer
Het uitzicht vanaf de Col du Noyer is fantastisch
Bij kilometer vijf op een hoogte van nog maar 1050 meter nabij de oversteek van de rivier, begint de klim pas echt met 7,6 kilometer aan een gemiddelde stijging van 8%. Tot aan de passage van het dorpje Noyer op 1130 meter hoogte is het nog relatief makkelijk met 5,5% gemiddeld, waarna de moeilijkheidsgraad flink oploopt.


Vooral de twee laatste kilometers van de Col du Noyer zijn loodzwaar met gemiddeld 9,5%, waarbij de bochten en schitterende haarspeldbochten met een superuitzicht (op het dal en de onderliggende bochten) elkaar in rap tempo opvolgen. Op de top kan in de zomer hersteld worden bij een eetgelegenheid

De klim vanaf de andere (west) kant, en dus vanaf de zijde van de Dévoluy begint ongeveer één kilometer na het dorpje Saint-Disdier op 1050 meter hoogte. De eerste zes kilometer is gemiddeld 6%, waarna er tot aan de top een stijgingspercentage van tussen 5% en 7% volgt. De totale afstand is hier 13,5 km met een hoogteverschil van 650 meter.

TOERTOCHTEN EN CYCLSPORTIEVEN COL DU NOYER
Elk jaar wordt de cyclosportieve tocht L'Alpigap verreden over de Col du Noyer. Deze toertocht doorkruist het gebergte van de Champsaur en het station van Orcières-Merlette in de buurt van de Col du Noyer.

Cols in de buurt van de Noyer zijn de Col de Gleize en de loodzware Mont Colombis.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl