27.7.13

Beklimming Col du Minier | 4,6% - 22,5 kmBeklimming col du minier
De Col du Minier is een zeer lange maar geleidelijke beklimming met een relatief goed te behappen stijgingspercentage.

Deze in het Centraal Massief gelegen col is uitstekend geschikt voor lange trainingsritten bergop.

Met een zeer gelijkmatig stijgingspercentage dat op een klein stukje na niet boven de 5,5% uitkomt is de Col du Minier goed geschikt voor een brede groep fietsers, die in een schitterende omgeving ruim 1000 meter hoogteverschil kunnen overbruggen.

COL DU MINIER (1264 meter)

Start: Le Vigan
Lengte: 22,5 kilometer
Hoogteverschil: 1034 meter
Gem. stijging: 4,6%
Maximale stijging: 6,4%
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

beklimming col du minier
Het profielplaat van de col du Minier (bron: climbbybike.com)
Zeer lang, maar erg goed te doen, zo kan de Col du Minier het beste omschreven worden. Het gemiddelde stijgingspercentage van 4,6% maakt de klim voor veel fietsers geschikt, zeker gezien de grootste uitschieter na ruim 12 kilometer met een maximale stijging van 6,4%.

De Col du Minier is het kleinere broertje van de bekendere Mont Aigoual, een vergelijkbare beklimming die naar het één na hoogste punt in de Cévennen leidt op 1567 meter hoogte.


View Fietsvakantie Frankrijk in a larger map

BEKLIMMING COL DU MINIER
Het vertrek is vanuit Vigan, en eigenlijk verandert de klim na het vertrek nooit van moeilijkheidsgraad vanaf kilometer zes met gemiddeld continu rond de 5% stijging. Alleen de eerste zes kilometers zijn makkelijker met 0,5% over de eerste twee kilometers, gevolgd door vier kilometer aan 4-4,5% gemiddeld.

In totaal wordt er dus bijna 20 kilometer geklommen tussen 4-5%, alvorens de top van de col du Minier op 1264 meter wordt bereikt, waar de vele bomen de vooral in de zomer hoognodige schaduw bieden.

Vanaf de top volgt een afdaling in de richting van de voet van de Mont Aigoual (bekend van het boek de renner van Tim Krabbé), die prima als tweede klim op een dag gedaan kan worden.


Met name veel Franse wielrenners gebruiken de Col du Minier aan het begin van het seizoen als opwarmer voor de bergen, zonder daarbij gelijk geconfronteerd te worden met de zeer grote stijgingspercentages.

TOERTOCHTEN/CYCLOSPORTIEVEN
Jaarlijks wordt La Cycle'Aigoual verreden met daarin opgenomen de beklimming van de Col du Minier. Deelnemers kunnen kiezen uit afstanden van 110 kilometer of 150 kilometer. Kijk voor meer informatie op www.veloaigoualviganais.com.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl