28.1.13

Beklimming Mont Revard | 6% - 21,3 kmDe Mont Revard is een minder bekende Alpencol die relatief makkelijk te beklimmen is.

Het geleidelijke stijgingspercentage en het schitterende uitzicht onderweg maken de klim van ruim 20 kilometer een absolute aanrader.

De klim van de Revard wordt ook wel omschreven als een vriendelijke klim voor wielertoeristen, en dat zegt natuurlijk een hoop. Het is met name de lengte die de beklimming zwaar maakt.


Onderweg is het over het algemeen erg rustig en het uitzicht onderweg is schitterend met onder meer een prima zicht op het meer van Bourget.

MONT REVARD (1537 m)

Start: Aix-Les-Bains
Lengte: 21,3 km
Hoogteverschil: 1277 meter
Gem. stijging: 6%
Maximale stijging: 10%
Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

Met een lengte van 21,3 kilometer is de Mont Revard één van de langere Alpenbeklimmingen. Op veel stukken komt het stijgingspercentage niet boven 7% uit, maar wel zijn er enkele venijnige stukken van 10%.

BEKLIMMING MONT REVARD
Vanaf de start vanuit het bekende Aix-en-Provence begint de klim heel rustig met al na een paar kilometer bij het dorpje Mouxy een flink stuk vals plat aan 2,5% gemiddeld.

De echte moeilijke stukken komen pas na het dorp Trévignin, waar met een mooie haarspeld naar rechts een stuk van 7,5% begint. Al snel volgt een coniferenbos waar het zwaarste stuk van de klim volgt.  Gedurende 6 kilometer varieert het stijgingspercentage tussen gemiddeld 6% en 8,5%.


View Fietsvakantie Frankrijk in a larger map

Hier zal dan ook regelmatig geschakeld moeten worden, waarbij de wisselingen niet te extreem zijn. Rond kilometer 19 wordt het bos verlaten en is het zwaarste stuk achter de rug.

Wel staat hier vaak een sterke wind, wat de laatste loodjes toch nog erg pittig kan maken. Het slotstuk is onregelmatig maar wel een stuk makkelijker met een herstelstuk aan 3,4% vlak voor de top. Het laatste stukje gaat weer omhoog met een stijging tot net iets minder dan 7%.


Overigens ligt vlakbij de Mont Revard de befaamde Mont du Chat, die in de categorie extreem moeilijk valt. Wie durft kan deze loodzware klim ook proberen.

TOUR DE FRANCE
De Mont Revard werd pas drie keer opgenomen in het routeschema van de Tour de France. Twee keer daarvan was er sprake van een aankomst bergop. De laatste keer dat de Revard werd beklommen was in 1991, daarvoor gebeurde dat in 1965 en 1972 in het tijdperk Eddy Merckx.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl