1.10.12

Tour de France 2013 twee keer over Alpe d'HuezVlak voor de officiële presentatie van het routeschema voor de Tour de France van 2013 duiken er geruchten op over de vermeende beklimmingen.

Alpe d'Huez zou twee keer op dezelfde dag aangedaan worden en ook de befaamde Mont Ventoux zit in het parcours.

Elk jaar maakt de ASO, het Franse bedrijf dat de Tour de France organiseert, eind oktober bekend hoe het etappeschema van de eerstvolgende Tour eruit komt te zien.

Dit jaar zal dat gebeuren op 24 oktober, maar inmiddels is er al één en ander uitgelekt over een aantal belangrijke etappes en beklimmingen.

Zo zal de befaamde Mont Ventoux voor het eerst sinds 2009 (toen Raborenner Garate de rit won) weer opgenomen zijn in het routeschema en zou de Alpe d'Huez liefst twee keer op dezelfde dag beklommen moeten worden.


De onthullingen werden gedaan door de Franse krant Dauphine Libéré, dat jarenlang de gelijknamige meerdaagse wielerkoers vlak voor de Tour sponsorde.

Volgens de berichtgeving ligt het zwaartepunt van de Tour de France in de derde week met de beklimmingen van de Alpe d'Huez en de Mont Ventoux. De laatste col werd in de Tourgeschiedenis nog maar 8 keer beklommen, en kende tot dusverre nog nooit een Nederlandse winnaar.

Dat was uiteraard wel het geval op Alpe d'Huez waar de Nederlandse wielrenners ruim 20 jaar geleden en verder in de historie domineerden met 8 etappezeges. De laatste winnaar was Gert Jan Theunisse in 1989, volgend jaar dus 24 jaar geleden.

De Tour de France van 2013 start op het Franse eiland Corsica, waar na de start op 29 juni in totaal drie dagen verbleven zal worden, alvorens er naar Nice gevlogen wordt voor een ploegentijdrit op dag vier.Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl