15.7.12

Beklimming Col de Peyresourde | 6,5% - 14,4 kmDe beklimming van de Col de Peyresourde is één van de bekende en vooral legendarische Pyreneeënklassiekers.

Al sinds 1910 is de klim opgenomen in de Tour de France, waarin de Peyresourde zelden ontbreekt.

De Col de Peyresourde is een bekende naam en dat is niet vreemd gezien de ligging in de Pyreneeën, waardoor de beklimming vaak als tussenstation dient tijdens een lange etappe.

Als steunpilaar van vele legendarische etappes is de 1569 meter hoge Peyresourde echter nooit beslissend geweest en dient vaak als voorproefje voor de vaak nog veel hogere Pyreneeëncols.

COL DE PEYRESOURDE (1569 meter)

Vertrekplaats: Bagnère-de-Luchon
Lengte klim: 14,4 kilometer
Hoogteverschil: 940 meter
Gemiddelde stijging: 6,5%
Maximale stijging: 9%
Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

De Peyresourde is een typische col in de Pyreneeën in een schitterende groene omgeving. Met een gemiddelde hoogte is er dan ook geen sprake van een verwilderde rotsachtige top, waarmee de Peyresourde vergelijkbaar is met de Col d'Aspin.

Beklimming Col de Peyresourde
Profiel en stijging Col de Peyresourde (klik voor grotere afbeelding)
Met name voor beginnende fietsers of als openingsrit tijdens een fietsvakantie is de Peyresourde uitermate geschikt. Hou er wel rekening mee dat het nog steeds geen makkelijke klim is met vooral een pittig laatste stuk.

BEKLIMMING COL DE PEYRESOURDE
De klim van de Peyresourde begint vrij makkelijk met een eerste stuk aan 3%, wat enkele kilometers duurt met daar tussendoor één uitschieter van 7% rond kilometer 3.

Vanaf kilometer 4 loopt het stijgingspercentage flink op tot 8%, met rond kilometer zes nog één keer een stukje makkelijker klimmen aan 4% bij het passeren van een laatste dorpje.

Vanaf hier komt het stijgingspercentage gemiddeld niet meer onder de 8%, waarbij er wel een zeer regelmatig laatste stuk klimmen is zonder grote verschillen in stijgingspercentage.


View Fietsvakantie Frankrijk in a larger map
Vlak onder de top worden twee haarspelden bereikt die je al vanaf ver ziet liggen. Hier is de top vlakbij, maar let op, dit is wel het steilste stuk met 9% bij de haarspelden vlak onder de top.

TOERTOCHTEN/CYCLO'S
Jaarlijks wordt over de Peyresourde de La Barousse Balès verreden, meestal begin augustus. Het vertrek is vanuit Loures-Barousse en de afstanden zijn 138 kilometer, 117 kilometer en 80 kilometer. Bij de langste variant wordt er een hoogteverschil van 2850 meter overbrugd. Meer informatie is vinden via www.barousse-bales.fr.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl