6.7.12

Beklimming Col de Marie-Blanque | 7,4% - 9,5 kmDe beklimming van de Col de Marie-Blanque is relatief kort, maar wel loodzwaar.

Het stijgingpercentage onderweg van deze Pyreneëencol loopt op tot maximaal 12%.
De ruim een kilometer hoge Marie-Blanque is één van de vele bekende cols in de Pyreneeen.

De Marie-Blanque werd in 1978 voor het eerst opgenomen in de Tour de France, toen de Belg Pollentier als eerste de top passeerde, kort voordat hij op Alpe d'Huez uit de Tour werd gezet nadat hij fraude had gepleegd tijdens een dopingcontrole.

COL DE MARIE-BLANQUE (1035 m)

Vertrekplaats: Escot
Lengte klim: 9,5 km
Hoogteverschil: 700 meter
Gemiddelde stijging: 7,4%
Maximale stijging: 12%
Moeilijkheidsgraad: MOEILIJK

De meest bekende kant om de Marie-Blanque te beklimmen is vanaf de oostkant, met vertrek vanuit Escot op ongeveer 380 meter hoogste.

BEKLIMMING COL DE MARIE-BLANQUE
De eerste vijf kilometer van de klim zijn relatief eenvoudig met een gemiddelde stijging van 6%. Al snel loopt de moeilijkheidsgraad op wanneer de camping bij Mont Blue gepasseerd is.

Dan volgen namelijk 3,5 kilometer met gemiddeld 11% tot 12% stijgingspercentage. Uitschieters zijn er tot 15% stijging wat nog maar eens de noodzaak benadrukt om vooral niet te zware versnellingen te steken.

De Marie Blanque kan ook vanaf de andere kant gedaan worden: deze is minder zwaar en het uitzicht is mooier. De echte klim loopt evenwel vanuit het oosten.


View Fietsvakantie Frankrijk in a larger map

TOERTOCHTEN
Er is geen jaarlijkse toertocht of cyclo over de Marie-Blanque. Wel werd hier in 2010 de Etape du Tour gereden.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl