24.6.12

Favorieten Tour de France 2012De 99ste Tour de France start volgende week zaterdag in het Belgische Luik.

Grote favorieten voor de eindzege zijn Bradley Wiggins en Cadel Evans, aangevuld met een groot aantal outsiders.

Na zijn overwinning in 2011 is de Australiër Cadel Evans samen met de Brit Bradley Wiggins topfavoriet voor de eindzege in Parijs voor de Tour de France van 2012.

Ook vorig jaar waren de verwachtingen hooggespannen omtrent Wiggins, die na een grote valpartij moest afstappen met een gebroken sleutelbeen. Dit jaar toont de Brit zich nadrukkelijk met indrukwekkende uitslagen in onder meer de ronde van Romandië, Parijs-Nice en de Dauphiné.

Vooral in de tijdritten moet Wiggins het verschil maken om vervolgens aan te klampen in de bergritten. Zijn Sky-ploeg is voor een groot deel gericht op het behalen van een Tourzege, waardoor de andere kopman Cavendish zijn sprints moet rijden met slechts anderhalve knecht (Eisel en Boasson Hagen).

In de bergen wordt Wiggins geholpen door onder meer Chris Froome, die vorig jaar vriend en vijand wist te verrassen met een ijzersterke Vuelta, waarin hij op een gegeven moment zelfs beter deed dan kopman Wiggins en tweede eindige in het eindklassement op slechts 13 seconden van winnaar Cobo en vóór Wiggins.

Evans blijft natuurlijk ook favoriet, maar zal met name in de tijdritten flink moeten werken en vervolgens in de bergen het verschil maken. Of dat hem op zijn relatief hoge leeftijd gaat lukken is de grote vraag (niemand won een Tour de France op een oudere leeftijd dan Evans nu heeft).

OUTSIDERS GELE TRUI
Outsiders zijn er genoeg. Behalve Froome zijn dat de usual suspects als Giro-winnaar Hesjedal, de Rus Denis Menchov (vijfde in de Vuelta van 2011) en podiumrijders als Levi Leipheimer (alweer 38 jaar !), Jurgen van den Broeck (na zware val in Tour 2011 toch nog 8e in Vuelta vorig jaar), allicht Robert Gesink en wie weet ook de beste jongere (-23 jaar) van 2011 Pierre Rolland of Vuelta-winnaar Cobo.

Dit gezelschap wordt aangevuld met (soms wisselvallige) superoutsiders als Valverde, Basso, Nibali, Schleck, Samuel Sanchez (winnaar bolletjestrui) en ook Velits en Rabotroef Kruijswijk.

TIJDRITSPECIALISTEN
Voor de tijdritten zijn behalve Wiggins, Cancellara en Tony Martin ook bijvoorbeeld specialisten als Larsson van Vacansoleil topfavorieten.

BOLLETJESTRUI
De beste klimmers die voor de bolletjestrui kunnen gaan zijn onder meer Vanendert, Nicki Sörensen en Rolland, waarbij ook Johnny Hoogerland heeft laten weten een poging te wagen voor de bergprijs te gaan. Outsider is hier rasklimmer Cobo, die vorig jaar de Vuelta won. Vorig jaar won Samuel Sanchez de bolletjestrui, die hij vrij gemakkelijk aangemeten kreeg bij het gebrek aan echte concurrenten.

SPRINTERS EN GROENE TRUI
De sprinters tot slot zijn goed vertegenwoordigd. Anders dan de vorige jaren zal Cavendish het veel zwaarder krijgen. Niet alleen omdat zijn ploeg voor een eindklassement gaat, maar vooral ook omdat de concurrentie van sterker zal zijn met toppers als Sagan en vooral Kittel van Argos Shimano. De jonge Duitser zal zo goed als zeker een paar ritten wegkapen, en het Cavendish erg moeilijk maken. Sagan maakt dit jaar een grote kans op de groene trui gezien de vele podiumplaatsen en overwinningen in massasprints.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog Goss, Greipel, Farrar, Petacchi en outsiders als Freire, Haedo, Renshaw, Roelandts en Van Hummel en Boeckmans van het Nederlandse Vacansoleil.

ONTSNAPPINGEN
Tot slot zijn er dit jaar veel overgangsetappes die prima geschikt zijn voor een succesvolle ontsnapping. Hier mag gerekend worden op renners als Gilbert, Sylvain Chavanel, Langeveld, Weening, Devenyns en Luis Leon Sanchez. Ook de oude krijger Vinokourov zal zich in zijn laatste Tour de France zeker laten zien in meerdere etappes.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl