1.6.12

Beklimming Col de Saisies | 6,5% - 14,6 kmCol des Saisies Frankrijk beklimming
De Col des Saisies in de Franse Alpen is bekend van de Tour de France, waarin hij al meer dan 10 keer werd opgenomen.

Het maximale stijgingpercentage is 9% en het totale hoogteverschil bedraagt 950 meter.
De Col de Saisies kan op veel verschillende manieren beklommen worden. Het meest bekend is de klim vanaf de zuidkant met vertrek vanuit La Pierre.

In totaal zijn er niet minder dan 10 mogelijkheden om per fiets omhoog te rijden.

COL DES SAISIES (1650 meter)
Vertrek: La Pierre
Afstand: 14,6 km
Hoogteverschil: 950 meter
Gemiddelde stijging: 6,5%
Max. stijging: 9%
Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

RIJKE TOURHISTORIE
In de Tour de France werden er in het verleden al vaak heroïsche duels uitgevochten op de Saisies, die in '79 voor het eerst opgenomen werd.

In dat jaar was het niemand minder dan Henk Lubberding die als eerste de top passeerde. Ook memorabel was de aanval van één van de beste klimmers ooit, Marco Pantani, die in 2000 de aanvul opende op Lance Armstrong, die toen nog op weg was naar de tweede van zijn in totaal 7 overwinningen in de Tour de France.


De lange ontsnapping van Pantani in de etappe naar Morzine eindigde die dag echter helaas met een opgave van de kleine Italiaan, die daarna nooit meer de Tour de France zou rijden.

BEKLIMMING COL DES SAISIES
De Saisies begint in La Pierre op 720 meter hoogte. De klim is opgedeeld in twee stukken met tussenin een stukje afdaling. Het eerste stuk over 8 km stijgt gemiddeld met 5,5% tot 7,5%.

Het tweede stuk, na een daling van 600 meter, lijkt erg veel op het eerste stuk qua stijgingspercentages.

De beklimming is erg regelmatig. Hou er wel rekening mee dat het vaak erg druk is met verkeer. Wie rust wil kan beter een andere berg opzoeken of de Saisies van één van de vele andere kanten beklimmen.

CYCLO/TOERTOCHTEN
Jaarlijks wordt de La Time Megève Mont Blanc verreden over de Saisies. Andere cols die worden aangedaan zijn de Aravis en de col de la Croix Fry.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl