21.4.12

Beklimming Col de la Faucille | 4,25% - 20,2 kmDe Col de la Faucille is een typische lange klim in de Jura nabij de Alpen, met een relatief makkelijk gemiddeld stijgingspercentage.

Het venijn zit hem hier in de staart met uitschieters van maximaal 8% in de laatste 4 kilometer.

Vlak tegen de Zwitserse grens en naast het bekende Lac Léman ligt de mooie Col de la Faucille, die één van de voorlopers van de Jura vormt.

Met name de oostkant is bekend vanwege de 10 keer dat de Tour de France deze mooie Vogezen col aandeed.

COL DE LA FAUCILLE (1323 meter)
Start: Divonne-les-Bains
Afstand: 20,2 kilometer
Hoogteverschil: 860 meter
Gemiddeld stijgingspercentage: 4,25%
Maximale stijging: 8%
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Eerder schreven wij hier al op onze prachtige website over de Vogezen beklimmingen als de Ballon de Servance, Col du Grand Colombier, Planches des Belles Filles en de welbekende Ballon d'Alsace.

Vandaag komt daar de misschien wat minder bekende klim naar de top van de Faucille bij, die relatief dichtbij de Vogezen ligt. Ook hiervoor geldt weer dat de beklimming door een schitterende groene omgeving voert.

De Tour de France deed de Faucille inmiddels al 10 keer aan, voor het eerst in 1951 met een belangrijke rol voor de fameuze Italiaan Gino Bartali. Eén van de laatste keren dat de Tour de Faucille passeerde was in 2004.

De col kan vanaf verschillende kanten beklommen worden waaronder de makkelijke noord- en westkant. De meest bekende beklimming van de Col de la Faucille is die via de oostkant vanuit Divonne-les-Bains.

BEKLIMMING COL DE LA FAUCILLE
Alhoewel het vertrek vanuit Divonne is begint de eigenlijke klim vanaf het plaatsje Gex op een hoogte van 620 meter. Dan moet er nog altijd 12 kilometer geklommen worden.

De aanloop is dan ook makkelijk met alleen in het begin drie kilometer klimmen met maximaal 6%. Daarna volgt een makkelijk vlak tot dalend stuk tot aan Gex.

Vanuit Gex na ruim 8 kilometer is het stijgingspercentage zeer regelmatig met een gemiddelde van 6% tot ongeveer 4 kilometer voor de top. Wanneer de 1000 meter grens gepasseerd wordt volgen de moeilijkste laatste 3/4 kilometers met gemiddeld 7/8%.

Het laatste stukje is weer wat makkelijker met 5% stijging tot aan het bekende hotel bovenop de berg.

In de laatste kilometers is er een schitterend uitzicht op het enorme Lac Léman en vanaf de top is er een schitterend uitzicht over de bergketens van de Alpen. Absoluut een aanrader dus de Col de la Faucille.

TOURTOCHTEN/CYCLOSPORTIEVEN
Jaarlijks is er sowieso de bekende Tour de l'Ain, de cyclo die in etappes verreden wordt in de maand augustus en onder meer de Faucille passeert. Ook is er 'Le cyclotour du lac Léman' die niet ver van Genèven en het meer van Léman wordt verreden.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl