13.4.12

Beklimming Col d'Aspin | 6,2% - 12,6 kmDe Col d'Aspin in één van de meest beklommen bergen in de geschiedenis van de Tour de France.

Met een maximale stijging van 10% en een gemiddelde van 6,2% behoort de Pyreneeënreus tot de categorie 'moeilijk'.

Met ongeveer 50 passages tijdens de Tour de France behoort de Aspin tot één van de meest beklommen bergen in de geschiedenis van het grootste wielerevenement in de wereld.

Dat komt door de centrale ligging in de Pyreneeën en de verbindingsroute die de Aspin vormt tussen de vallée de l'Adour en de Vallée d'Aure.

Sinds 1910 passeert de Tour de France de top van de bijna 1500 meter hoge beklimming.

COL D'ASPIN (1489 meter)
Vertrek: Arreau
Afstand: 12,6 kilometer
Hoogteverschil: 785 meter
Gemiddeld stijgingspercentage: 6,2%
Maximaal stijgingspercentage: 10%

In de geschiedenis van de Tour de France zijn er veel verhalen verteld over de Aspin, onder meer tijdens de editie van 1950 toen Franse toeschouwers de Italiaanse wielerkampioen Gino Bartali tijdens de beklimming zouden hebben aangevallen met als doel het afstappen van de Italiaanse ploeg te bewerkstelligen onder leiding van gele truidrager Fiorenzo Magni.

Sinds dat jaar is de Col d'Aspin bijna om het andere jaar opgenomen geweest in het schema van de Tour de France. 

BEKLIMMING COL D'ASPIN
De meest bekende kant om de Aspin de beklimmen is die vanaf de oostkant, met vertrek vanuit Arreau op 705 meter hoogte.

Het profiel van de beklimming is erg onregelmatig en steiler dan die van de andere zijde met uitschieters van gemiddeld 10%. De eerste drie kilometer zijn relatief makkelijk met gemiddeld 3,5%.


View Fietsvakantie Frankrijk in a larger map

De vijf navolgende kilometers, dus tussen kilometer 3 en 8, loopt het gemiddelde stijgingspercentage op naar 6,5%. Het laatste stuk is het zwaarst met gemiddeld 8% stijging over 4,6 kilometer.

Aangekomen op de top op 1489 meter hoogte heeft u een schitterend uitzicht op de Pic du Midi (2865 meter hoogte) en de Pic d'Arbizon (2831 meter hoog).

CYCLO'S EN/OF TOERTOCHTEN COL D'ASPIN
Elk jaar wordt de 'La Hubert Arbes' verreden in de buurt van de Col d'Aspin. Deze cyclo is vernoemd naar de oud ploeggenoot van Bernard Hinault en gaat over de Col du Tourmalet, zonder de Aspin aan te doen.


Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl