4.12.11

Beklimming Col du Granon | 9,3% - 11,3 kmDe Col du Granon is één van de zwaarste beklimmingen in de Alpen met een stijgingspercentage dat vrijwel continu boven de 9% ligt.

Slechts weinig Cols in Frankrijk behoren net als de Granon tot de catogorie extreem zwaar.


Het vertrek van de beklimming van de Col du Granon is in het meer dan bekende Briancon, en ligt tussen de legendarische bergen de Col du Galibier en de Izoard.

Over een afstand van ruim 11 kilometer wordt een hoogteverschil van liefst 1053 meter overbrugd, goed voor een gemiddeld stijgingspercentage van 9,3% voor de Col du Granon.

COL DU GRANON (2404 m)
Start: Briancon (St-Chaffrey)
Lengte: 11,3 km
Hoogteverschil: 1053 meter
Gem. stijgingspercentage: 9,3%
Max. stijgingspercentage: 13%
Categorie/moeilijksheidsgraad: EXTREEM MOEILIJK

Wie aan de Col du Granon begint moet zich goed voorbereiden. Herstelmogelijkheden zijn er onderweg niet en het advies is, zeker voor de minder getrainde wielrenners, om vooral niet al te zware verzetten te monteren.

Beklimming Col du Granon

BEKLIMMING COL DU GRANON
Het vertrek van de Col du Granon is vanuit Saint-Chaffrey, nabij Briancon, en begint gelijk goed met een aanloop van 7,5%, die al snel wordt opgevolgd door het eerste stuk aan 9%, dat tot aan de top niet afneemt.

Het advies is hier dan ook om voldoende marge in te bouwen bij de keuze van versnellingen. Denk aan een verzet van 39x28, waarmee er altijd nog een tandje teruggeschakeld kan worden op moeilijke momenten.

De Granon is een klim op grote hoogte. Dat blijkt wel als je na drie kilometer fietsen al de 1500 meter grens bent gepasseerd. Al na een kilometer klimmmen, bij het dorpje Le Villard-Laté, dient de eerste haarspeldbocht van de beklimming zich aan, en is er gelijk al een schitterend uitzicht over het dal en de pistes van het skigebied Serre Chevalier.

De route voert door een bos, die in de zomer de nodige schaduw biedt. Na ongeveer zes kilometer volgt het zwaarste stuk van de beklimming van de Col du Granier, met één kilometer van gemiddeld 11% stijging met een uitschieter tot 13%. Op dit punt is de hoogtegrens van 2000 gepasseerd.


View Fietsvakantie Frankrijk in a larger map

Hier wordt het landschap vervolgens kaler en heeft de wind vrij spel, en volgt een vrij regelmatig laatste stuk naar de top op ruim 2400 meter. Vlak voor de top passeert u nog een schaapskooi, waar u in een bocht omheen slingert. Wat resteert zijn de laatste twee kilometer van gemiddeld ruim 9%.

Aangekomen op de top kan er gekozen worden voor een afdaling via dezelfde weg terug naar Briancon. Voor de waaghalzen is er ook een mogelijkheid om via de andere kant naar de vallée de la Névache af te dalen over een onverharde weg.

De Col de Granon is samengevat een loodzware Alpen beklimming op grote hoogte met 10 kilometer achter elkaar aan gemiddeld ruim 9%.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl