10.6.16

Beklimming Puy-de-Dôme | 8,6% - 11 kmpuy de domeDe befaamde beklimming van de Puy-de-Dôme in het Massif Central in Frankrijk is vooral bekend van de vele legendarische Tour etappes uit het verleden.

De 1415 meter hoge Puy-de-Dôme was het strijdtoneel van de heroïsche gevechten tussen onder meer Raymond Poulidor en Jacques Anquetil (1964) en de beruchte aanslag op Eddy Merckx, die door een toeschouwer in de maag gestompt werd en daardoor mogelijk een zesde tourzege door zijn neus geboord zag worden.

Fausto Coppi was de eerste die won op de Puy-de-Dome, die al sinds 1988 niet meer opgenomen is in het routeschema van de Tour de France. Wel is er een cyclosportief die de klim elke twee jaar weer aandoet (zie onderaan).

PUY-DE-DÔME (1415 m)

Vertrekplaats: Royat
Lengte klim: 11 km
Hoogteverschil: 945 meter
Gemiddelde stijging: 8,6%
Maximale stijging: 13%
Moeilijkheidsgraad: ZEER MOEILIJK
Puy de Dome stijgingspercentage kaart
Beklimming Puy-de-Dôme via oostkant (klik voor grotere afbeelding)
De reden dat de Tour de Puy-de-Dôme niet meer aandoet ligt in het feit dat de wegen simpelweg niet breed en veilig genoeg zijn voor de gehele karavaan. Zelfs voor toerfietsers wordt de beklimming vaak gesloten.

BEKLIMMING PUY-DE-DÔME
De eerste helft van de klim is relatief makkelijk met een erg wisselend stijgingspercentage. Het laatste stuk is loodzwaar met stijgingspercentages van 10-12%.

Vanaf de start in het plaatsje Royat volgen de eerst vijf kilometers van de beklimming met een gemiddeld stijgingspercentage van 7%. Na een kilometer vals plat volgen dan de zwaarste laatste vijf kilometer met eerst 13% en dan 12%, zonder herstelstukken. Het laatste stuk van de klim is daarmee één van de allerzwaarste stukken bergop in heel Frankrijk.


View Fietsvakantie Frankrijk in a larger map

De beloning volgt wanneer de top op 1415 meter wordt bereikt, want het uitzicht op de vulkanen van de Auvergne is werkelijk schitterend, mits het natuurlijk helder weer is.

FIETSVAKANTIE IN DE BUURT VAN PUY-DE-DÔME
De bekende aanbieders van sportieve fietsvakanties, waaronder Cycletours, bieden voor zover wij weten geen vakantie aan waarbij de Puy-de-Dôme wordt beklommen. Wel zijn er diverse andere partijen zoals SNP natuurreizen, die fietsreizen rondom het Massif Central aanbieden.

TOURTOCHTEN PUY-DE-DÔME
Elke twee jaar wordt de Tour du Sancy verreden, een cyclosportief die eindigt met de beklimming van de Puy-de-Dôme.

Bekijk hieronder de video waarin Merckx op schandalige wijze wordt gestompt op de Puy-de-Dôme.
Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl