21.9.11

Beklimming Mont du Chat | 9,4% - 13,5 kmbeklimming mont du chat per racefietsDe Mont du Chat staat bekend als de allerzwaarste beklimming in Frankrijk met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,4%.

Vrijwel de gehele klim, die voert door een bosrijke omgeving, ligt het stijgingspercentage op ruim 10% en is herstellen onmogelijk.

Jaarlijks word er een tijdrit over de Mont du Chat georganiseerd.

De echte liefhebbers zijn bekend met de Mont du Chat, die vaak gepasseerd wordt onderweg naar de 'echte' Alpen. Erg herkenbaar is de rood/wit gekleurde tv-antenne op de top van de berg, waar er een prachtig uitzicht is op het meer van Bourget.

Qua lengte is de Mont du Chat vergelijkbaar met de Alpe d'Huez, met als enige verschil dat deze beklimming nóg zwaarder is vanwege het grotere aantal hoogtemeters dat wordt overbrugd.

LET OP: Er zijn twee kanten om de Mont du Chat te beklimmen. We beschrijven hier de zwaarste kant. De Tour de France van 2017 beklimt de Mont du Chat over de westkant vanuit Yenne (17 km - 7,4%). BEKIJK DEZE BEKLIMMING HIER.

MONT DU CHAT (1504 m)

Vertrekplaats: Le Bourget-du-Lac
Lengte klim: 13,5 km
Hoogteverschil: 1270 meter
Gemiddelde stijging: 9,4%
Maximale stijging: 13%
Moeilijkheidsgraad: EXTREEM MOEILIJK (buitencategorie/HC)

Veel wielertoeristen zullen (nog) niet bekend zijn met de Mont du Chat, die alleen aan te raden is wanneer de conditie zeer goed is gezien de moeilijkheidsgraad van de hoogste categorie.

Mont du Chat profiel beklimming
Hoogteverschil en stijgingspercentages Mont du Chat (klik voor grotere afbeelding)

BEKLIMMING MONT DU CHAT
Net als bij Alpe d'Huez is er bij de meest bekende klim vanaf de oostkant sprake van tientallen haarspeldbochten, waarbij het grote voordeel van de Mont du Chat is dat een groot deel hiervan beschut is door het omringende bos, waardoor de hitte minder hard aankomt in de zomer.

De klim begint op een hoogte van 235 meter en voert naar de top op 1504 meter, waarbij na exact twee kilometer de eerste haarspeldbocht opduikt. Eerst is er een vrij makkelijk stuk van gemiddeld 6,5% dat voert naar het gehucht Catons. Hierna volgt een bocht naar links, waarna het echte werk begint met een gemiddelde stijging van 9,5%, dat oploopt tot 11% tussen kilometer drie en vijf.

'Pluspunt' van de Mont du Chat is de regelmatigheid van de klim op dit stuk, tussen kilometer vijf en elf gevolgd door minder regelmatige stukken, waarbij het gemiddelde nooit onder 9% zakt, waardoor herstellen vrijwel onmogelijk is.


Fietsvakantie Frankrijk weergeven op een grotere kaart

De haarspeldbochten volgen zich hier in rap tempo op en ook het laatste stuk van de klim is ronduit zwaar met ruim 9% tussen kilometer 11 en 13. De laatste haarspeldbocht naar links kondigt het einde van de beklimming aan, met een stuk van 500 meter met een nog altijd pittig gemiddelde van 8%.

Het gemiddelde stijgingspercentage van 9,4% over 13,5 kilometer is voor zover bekend het Franse record wat betreft moeilijkheidsgraad van alle beklimmingen.

FIETSVAKANTIE FRANKRIJK MONT DU CHAT
Verschillende aanbieders van sportieve fietsvakanties in Frankrijk hebben de klim van de Mont du Chat opgenomen in hun programma, waarbij het vaak aan de deelnemende fietsers is om te beslissen de berg wel of niet op te fietsen. Via Cycletours zijn er bijvoorbeeld de reizen 'Rond het meer van Annecy' en 'Haut Savoie tussen de Alpen' die zich in de directe omgeving bevinden.

CYCLOSPORTIEVEN/TOERTOCHTEN MONT DU CHAT
Elk jaar wordt er een beklimming (tijdrit) van de Mont du Chat georganiseerd door de fietsvereniging van Guidon du Bourget-du-Lac: La montée du relais du Mont du Chat. Op de website www.guidonbourget.free.fr zien we een erelijst die bijgewerkt is tot 2009. Hieruit blijkt dat de snelste beklimming van de Mont du Chat plaatsvond in iets meer dan 50 minuten met een gemiddelde snelheid van ruim 16 kilometer per uur (wow!).

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl