4.8.16

Beklimming Col de L'Espigoulier | 5,3% - 11 kmcol d'espigoulierEén van de minder bekende Franse cols is de Espigoulier.

Zoals de naam al doet vermoeden betreft het hier een schitterende beklimming (maximale stijging 9%) in de Provence in het diepe zuiden van Frankrijk, vlakbij Marseille.

In het hartje van het schitterende Massif de la Sainte-Baume gelegen is de Col d'Espigoulier vooral bekend bij de lokale Fransen, die er jaarlijks een cyclosportief (zie onderaan) organiseren.

De beklimming is met een gemiddeld stijgingspercentage van ruim 5% relatief gemakkelijk. Net als zoveel Zuid-Franse (lees Provence en Cote d'Azur) beklimmingen wordt ook de Espigoulier jammer genoeg zelden aangedaan door de Tour de France.

Profiel Col de l'Espigoulier
Gemiddeld komt de Espigoulier niet boven 7% stijging (klik voor grotere versie)
Lang geleden, in 1957, 1969 en voor het laatst in 1973, passeerde de Tour de Espigoulier, die wel regelmatig opgenomen wordt in de Ronde van de Middellandse Zee en Parijs-Nice.Een andere mooie en bekende col in de buurt is overigens de Mont Faron (5,5 km - 9%), met vertrek vanuit de Toulon.

COL DE L'ESPIGOULIER (728 m)

Vertrekplaats: Gémenos
Lengte klim: 11 km
Hoogteverschil: 580 meter
Gemiddelde stijging: 5,3%
Maximale stijging: 9%
Moeilijkheidsgraad: GEMIDDELD (Cat. 2)

De meest bekende kant op de Espigoulier te beklimmen is vanaf de zuidkant, waar het stijgingspercentage het meeste indruk maakt met het blote oog vanuit het dal. De start is in het plaatsje Gémenos op 190 meter hoogte.

BEKLIMMING COL D'ESPIGOULIER
Na de start in Gémenos volgt eerst een stuk vals plat van 2 kilometer, waarna het gemiddelde stijgingspercentage bij St-Pons flink oploopt tot 8% tot kilometer 3,3.

Daarna volgt wederom een makkelijk stuk vals plat (gemiddeld 4,5%) waar herstel mogelijk is. Tussen kilometer 4,5 en kilometer 6 loopt het stijgingspercentage weer op met gemiddeld net geen 6%, waarna het zwaarste stuk volgt met zo'n 7% tot kilometer tien, vlak onder de top. De laatste kilometer is weer zo goed als vlak.

Col de Espigoulier
De Espigoulier wordt nooit echt lastig (klik voor grotere afbeelding)
Wie de Espigoulier vanaf de noordkant beklimt maakt meer kilometers (13,5) en krijgt te maken met een veel minder regelmatige verloop. De start hier is vanaf het kruispunt van Pujol op 210 meter hoogte. Na een makkelijke eerste drie kilometer volgt een stijgingspercentage dat wisselt tussen 4% en 8% met het moeilijkste stuk bij Roussargue. Bij het kruispunt van Coutronne, na tien kilometer, wordt de klim regelmatiger met een laatste 3,5 kilometer met schitterende haarspelden met zo'n 5% stijgingspercentage.


View Fietsvakantie Frankrijk in a larger map

Vooral als het helder weer is is het uitzicht vanaf de top fantastisch, en ziet u de Middellandse zee en de fameuse Calanques de Cassis. De Espigoulier is dan ook een absolute aanrader, die prima gecombineerd kan worden met een gezins- en of strandvakantie in Frankrijk in de buurt van Marseille.

FIETSVAKANTIE COL D'ESPIGOULIER
Gezien de ligging ver van alle andere bekende fietsgebieden in Frankrijk zijn er geen aanbieders van een fietsvakantie in Frankrijk waarbij de klim naar de top van de Espigoulier is inbegrepen. Wel is bijvoorbeeld een combinatie mogelijk met de beklimming van de Mont Ventoux, die hemelsbreed het dichtstbij ligt.TOURTOCHT/CYCLOSPORTIEF COL D'ESPIGOULIER
Elk jaar wordt Les Bosses 13 georganiseerd door VC (Vélo Club) Marseille. Deze cyclosportieve tocht bestaat uit de beklimming van de Espigoulier van beide kanten. Dit jaar (in 2011) zal de Les Bosses 13 klassieker verreden worden op 19 september.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl