28.9.11

Beklimming Col de Menté | 8,7% - 10 km



Col de mente in FrankrijkDe Col de Menté is een relatief korte maar zeer steile Pyreneeënbeklimming.

Het stijgingspercentage van de dankzij Luis Ocana als beruchte bekend staande Menté komt nauwelijks onder 8%.

De Col de Menté ligt vlakbij de meer bekende Portet d'Aspet en is dankzij de Tourgeschiedenis vooral bekend vanwege de valpartij van gele truidrager Luis Ocana tijdens de afdaling in 1971 (zie foto hieronder).

Wie in Google zoekt op de Col de Menté krijgt dan ook eerst een hele reeks foto's van de Tour van 1971 met Merckx en vooral de valpartij van Ocana te zien.

ocana mente tour 1971
In dat jaar leek er eindelijk iemand te zijn opgewassen tegen de dominantie van Eddy Merckx. Echter ging de Spanjaard Ocana in de gele trui onderuit in de regen tijdens de afdaling van de Menté, waarna hij noodgedwongen uit de Tour de France moest stappen.

COL DE MENTÉ (1349 m)
Start: St-Béat
Lengte: 10 km
Hoogteverschil: 850 meter
Gem. stijgingspercentage: 8,7%
Max. stijgingspercentage: 10%
Categorie/moeilijksheidsgraad: ZEER MOEILIJK

In de Tourgeschiedenis werd de Col de Menté zeker vijftien keer beklommen, meestal vanaf de meest bekende westkant met start in het dorpje St-Béat.

BEKLIMMING COL DE MENTÉ
De klim vanuit het op 505 meter hoogte gelegen St-Béat is gelijk de zwaarste kant om de Menté te beklimmen. Vrijwel direct is het doorbijten met een zeer regelmatige klim die continu een stijgingspercentage kent van tussen 8% en 10%.

Vanaf de vierde kilometer volgen de zwaarste twee kilometers met gemiddeld 10%, waarbij alleen de laatste kilometer makkelijker is met gemiddeld 6% stijging. Vlakbij de top volgen een aantal haarspeldbochten zich in rap tempo op en is er een aangename schaduw.


Fietsvakantie Frankrijk weergeven op een grotere kaart

De klim vanaf de oostkant begint op een hoogte van 630 meter bij Pont d'Oule. Deze kant van de Col de Menté is veel minder regelmatig en begint met twee kilometer aan 3% stijging, gevolgd door 1,5 kilometer van 7%. Na een kleine afdaling van 500 meter begint het tweede gedeelte van de klim van zeven kilometer lang met een gemiddelde stijging van 8%.

Op de top van de Col de Menté is er een mooi uitzicht op de 1912 meter hoge Pic de Cagire in het noorden en de Tuc de l'Etang (1816 meter) in het zuiden. De liefhebbers kunnen vanaf de top nog verder omhoog fietsen naar het skistation van Mourtis om zodoende nog meer kilometers te maken.

FIETSVAKANTIE RONDOM COL DE MENTÉ
Uiteraard zijn er verschillende aanbieders van fietsvakanties in de Pyreneeën inclusief de beklimming van de Col de Menté. Zo organiseert Cycletours de reis Pyreneeën van west naar oost, inclusief de beklimming van deze berg. Ook de fietsvakantie van Alpe d'Huez naar de Tourmalet passeert de Col de Menté.

TOERTOCHTEN EN CYCLOSPORTIEVEN COL DE MENTÉ
Elk jaar wordt La Lapébie verreden over vier grote Pyreneeëncols, waaronder de Col de Menté. Het vertrek van deze 156 kilometer lange fietstocht is in Bagnères-de-Luchon en gaat over de port de Balès, de Col des Ares, Le Menté en de Portillon. In totaal wordt er een hoogteverschil van liefst 3400 meter overbrugd. Ga voor meer informatie naar het Office de Tourisme van Luchon.

Gerelateerde berichten



Meest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl