13.7.16

Beklimming Col de Luitel | 8,7% - 10,3 kmBeklimming Col de Luitel
De maximale stijging van de Luitel is 15% (klik voor groter)
De Col de Luitel is één van de minder bekende en qua verkeer minst drukke Franse alpencols.

Met een maximaal stijgingspercentage van 15% behoort de beklimming, die niet ver uit de buurt van Bourg d'Oisans ligt, tot de categorie zeer moeilijk.

De Col de Luitel is bij veel wielerliefhebbers niet bekend en dat is niet terecht. De beklimming is erg moeilijk en was vooral in het verleden in de Tour de France een scherprechter, waarbij de echte rasklimmers konden uitblinken.


De meest bekende renner die in het verleden met de Col de Luitel werd geassocieerd is Charly Gaul, de Luxemburgse klimmer, die in 1958 op de flanken van de Luitel demarreerde tijdens een regenachtige dag en met een klinkende etappezege mede de basis legde voor zijn enige Tourzege in datzelfde jaar (in 1958 zou Gaul in totaal 4 etappes winnen in de Tour de France).

COL DE LUITEL (1265 m)

Vertrekplaats: Séchilienne
Lengte klim: 10,3 km
Hoogteverschil: 901 meter
Gemiddelde stijging: 8,7%
Maximale stijging: 15%
Moeilijkheidsgraad: ZEER MOEILIJK

BEKLIMMING COL DE LUITEL
De beklimming van de Luitel start in het dorpje Séchilienne, niet ver gelegen van, jawel, Bourg d'Oisans, de uitvalsbasis voor veel wielertoeristen aan de voet van Alpe d'Huez.

Beklimming Col de Luitel
De beklimming van de Col de Luitel is loodzwaar (klik voor grotere versie)
Na een makkelijke aanloop volgt al snel een pittig stuk met 9,5% stijging, waarna de eerste haarspelden verschijnen. Groot voordeel van de Col de Luitel is overig het zeer rustige verkeer, waardoor de klim nog beter beleefd kan worden. De eerste drie kilometer zakt het stijgingspercentage niet onder 9% en alleen na vier kilometer volgt een kleine herstelstuk met vals plat.


Hierna vervolgt de klim zich weer, en ligt het zwaarste stuk nog hogerop. Na vijf kilometer komt het stijgingspercentage van de Col de Luitel voor het eerst boven 10%, iets verder gevolgd door 11% met een uitschieter van 15% rond kilometer zeven. Tot de top blijft de klim loodzwaar met amper herstelmogelijkheden. Ook het laatste stukje tot de top blijft moeilijk met een klein meertje bovenop als beloning.

FIETSVAKANTIE COL DE LUITEL
Wie de Col de Luitel wil beklimmen tijdens een georganiseerde fietsvakantie in Frankrijk kan het beste kijken naar de fietsreizen rondom Alpe d'Huez, dat vlakbij gelegen is. Denk hier onder meer aan 'Rond Alpe d'Huez' van Cycletours. Uiteraard kunt u ook prima een hotel boeken in de buurt van Les Deux Alpes, Vaujany of op Alpe d'Huez zelf.

TOERTOCHTEN COL DE LUITEL
Voor zover bekend worden er geen cyclosportieven georganiseerd waarin de beklimming van de Luitel is opgenomen.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl