11.9.11

Beklimming Col d'Aubisque | 5% - 18,8 kmcol d aubisqueDe beklimming van de Pyreneeënreus de Aubisque is met een gemiddelde van 5% op het eerste oog niet al te zwaar.

Echter zit het venijn hier in de staart van deze zeer lange col met stukken tot 10%.

De Col d'Aubisque werd door de eerste Tourrenners omschreven als de cirkel des doods van de Pyreneeën, vanwege de moeilijkheid in combinatie met de indrukwekkende omgeving.

Vergeleken met veel andere bekende cols kent de Aubisque niet één duidelijke kant die het vaakst beklommen wordt en de meeste bekendheid geniet. Vanuit het oosten gaat de klim eerst via de Col du Soulor, en daarom wordt de 'echte' klim vaak aangeduid vanaf de westkant bij het dorpje Laruns.

Beklimming Col d'Aubisque in Frankrijk
Vooral de tweede helft van de Aubisque is loodzwaar (klik voor grotere versie)

COL D'AUBISQUE (1709 m)

Start: Laruns
Lengte: 18,8 km
Hoogteverschil: 1200 meter
Gem. stijgingspercentage: 5%
Max. stijgingspercentage: 10%
Categorie/moeilijkheidsgraad: ZEER MOEILIJK

BEKLIMMING COL D'AUBISQUE
Vanuit Laruns volgt eerst een klein stukje afdalen als begin van de klim van de Aubisque. Al snel begint de echte klim waarbij de eerste vier kilometer niet steiler zijn dan zo'n 6%.

Voorbij het dorpje Eaux-Bonnes op 730 meter volgt de eerste strook van 7%, die snel gevolgd wordt door een stuk van slechts 4,5%: dit is het laatste makkelijke stukje van de Aubisque.

Beklimming Aubisque Frankrijk
De Aubisque begint met een stukje dalen (klik voor grotere afbeelding)
Vanaf kilometer 8 begint het echt zwaar te worden met de laatste 10 kilometer aan een gemiddelde dat nauwelijks nog onder de 8% komt. Het steilste en volgens velen moeilijkste stuk ligt rond 10 km, dus op zo'n 8 kilometer van de top, met een stuk van ruim 10%.


View Fietsvakantie Frankrijk in a larger map

Hierna volgt een meer regelmatig stuk tot de top, met stijgingspercentages tussen 8-9%. Na 14 kilometer wordt het skistation Gourette gepasseerd en dan veranderd het landschap volledig met kale rotsen die een gevoel geven van echt hooggebergte. Het laatste stuk is zeer regelmatig met 8,5% stijging. Ook hier geldt dat er een schitterend uitzicht is wanneer de top wordt bereikt.

FIETSVAKANTIE COL D'AUBISQUE
Onder meer Cycletours organiseert elk jaar fietsvakanties in de Pyreneeën inclusief de beklimming van de Aubisque. Als standplaats dient Argelès-Gazost, van waar vandaan behalve de Aubisque ook de Tourmalet en Col d'Aspin worden beklommen.

TOERTOCHTEN/CYCLOSPORTIEF COL D'AUBISQUE
Elk jaar passeert de cyclosportief La Hubert Arbes de Col d'Aubisque via de Soulor. De lengte van deze toertocht, die begin juli wordt verreden is 169 kilometer en het vertrek is in Lourdes.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl