19.6.11

Fietsvakantie Tour de France en speciale TourreizenVoor wie de Tour de France van dichtbij wil meemaken zijn er veel mogelijkheden middels georganiseerde reizen van touroperators.

Daarbij is het mogelijk om zelf elke dag een deel van de etappe van die dag te rijden vlak voordat het Tour peloton passeert.

De echte tourliefhebbers zijn wel bekend met de georganiseerde busreizen, waarbij er elke dag een etappe wordt bezocht. Vaak gaat het om de Alpenetappes en ook zijn er arrangementen voor de finish in Parijs.

In 2005 heeft de Tour de France organisator ASO (Amaury Sport Organisation) een beperkt aantal touroperators het officiële recht gegeven om tourreizen te organiseren nadat er sprake was van enorme verkeersopstoppingen door de vele bussen op het hoogtepunt van de carriere van Lance Armstrong. De enorme toeloop van touringcars, die de vaak beperkt aanwezige parkeerplaatsen innamen en verkeersopstoppiingen veroorzaakten, noodzaakten de ASO ertoe slechts een beperkt aantal bussen toe te laten langs het parcours.

Nadeel hiervan is dat de officiële aanbieders vaak zeer hoge prijzen in rekening brengen (zie onderaan) waardoor de 'niet-officiële' aanbieders vaak gewoon doorgegaan zijn met het aanbieden van hun reizen (wat inhoudt dat er vaak grotere afstanden overbrugd moeten worden en er langer gewacht moet worden op de renners).

Om toch een duidelijk onderscheid te kunnen houden heeft de ASO ervoor gezorgd dat de officiële bedrijven exclusieve rechten hebben, zoals toegang tot het mediacentrum, het vertrekdorp van een etappe, de exclusieve VIP-tribunes of tribunes bij de finish. Het is zelfs mogelijk om een tijdrit mee te rijden in de volgwagen als bijrijder of zelf een stuk van het parcours te fietsen onder begeleiding van een gendarme.

De meeste Nederlanders en tourbezoekers zullen echter voor een minder exclusieve, en daardoor ook veel goedkopere tourreis kiezen.

TOURREIZEN MET TOURINGCAR
Wie met een touringcar de Tour georganiseerd in bijvoorbeeld de Alpen bezoekt moet vooral zeer geduldig zijn, aangezien er vaak 's ochtends vroeg vertrokken wordt om vervolgens pas weer aan het einde van de dag terug te keren in het hotel ver van de desbetreffende finishplaats.

Wie bijvoorbeeld de Alpe d'Huez etappe (die voor 2011 weer op het schema staat) bezoekt, zal in veel gevallen voor een groot deel op zichzelf aangewezen zijn. Bij belangrijke bergetappes, en zeker bij aankomsten bergop, wordt de desbetreffende col vaak al de avond van te voren volledig afgesloten door de Franse politie.

Wie denkt om 's ochtend voor zonsopgang nog even snel de Mont Ventoux of Alpe d'Huez op te kunnen rijden komt bedrogen uit. Veelal kiezen mensen dan ook minstens een dag van tevoren een plekje op deze bekende cols.


Zo ook met de georganiseerde reizen, die bij een etappe naar Alpe D'Huez de deelnemende reizigers een dag van tevoren op de berg afzetten. Met een eigen tent en voldoende ingeslagen drank en voedsel moet dan de nacht zelf op de berg doorgebracht worden. Houdt hier wel rekening mee alvorens u een dergelijke (Tour de France) vakantie boekt. Kijk dan ook goed van tevoren naar het programma en laat u informeren door de aanbiedende reisorganisatie.

AANBIEDERS TOUR DE FRANCE REIZEN NEDERLAND

In Nederland zijn er verschillende aanbieders van Tourreizen. Even googlen levert al snel een aantal nederlandse aanbieders op:

- www.tourdefrancereis.nl
- www.tourdefrancereizen.nl
- www.forzawielerreizen.nl

De eerste twee aanbieders bieden een ruimer programma waarbij er behalve de uitschieter op Alpe d'Huez ook andere (berg)etappes bezocht worden. Via Forzawielerreizen boekt u een hotel in Grenoble, en wordt u vervoerd naar Alpe d'Huez waar u de hele dag onbeperkt kan eten en drinken op een prive terrein inclusief tv-schermen. Uit eigen ervaring kan ik wel zeggen dat dit zeer aantrekkelijk klinkt, want dag in dag uit hele dagen wachten op een berg begint ook snel vervelend te worden, zeker als het regent of extreem warm is. Maar goed smaken verschillen...

TOUR DE FRANCE FIETSVAKANTIES
Behalve het passief bezoeken van de Tour de France middels een georganiseerde reis kunt u er ook voor kiezen om het bezoek aan 's werelds grootste wielerevenement te combineren met het zelf opfietsen van de beruchte beklimmingen.

Een beperkt aantal door de ASO officieel erkende touroperators (zie ook hierboven) biedt deze mogelijkheid, die vaak gecombineerd kan worden met andere exclusieve mogelijkheden. Zo kan een VIP-pakket toegang geven tot TV- en mediazones bij de finish en het gebied na de aankomst. Er zijn drie operators die hun klanten aanbieden om naast de ploegleider een renner in een tijdrit te volgen.

Zoals gezegd is de slagroom op het toetje voor vele fietsliefhebbers natuurlijk om zelf een deel van het parcours op te fietsen vlak voordat het peloton arriveert. Behalve het een paar uur voor het peloton beklimmen van een col kan er ook een foto worden gemaakt op het officiële tourpodium.

De officiële operators zijn onder meer (die van oud-renner) Ronan Pensec Travel (www.ronanpensectravel.com) en Bikestyle Tours (www.bikestyletours.com).

Op de websites van beide aanbieders treft u een uitgebreid overzicht van de verschillende mogelijkeheden aan.

Andere bekende niet-officiële aanbieders van Tourreizen zijn onder meer:

- www.stevebauer.com
- www.velovacations.com
- http://trektravel.com

Veel aanbieders richten hun peilen voornamelijk op rijkere klanten uit de Verenigde Staten en andere vergelegen landen. Wie echter zijn huiswerk goed doet zal zien dat er ook veel zeer interessante aanbiedingen tussen zitten om bijveerbeeld een aantal etappes zelf te rijden vlak voor het peloton en daarna de finish van de profs te zien vanaf een speciale vip-plek. Dat kan al voor minder dan €1000.

Uiteraard is het ook prima mogelijk om met eigen vervoer richting Frankrijk te vertrekken. Dan dient u uiteraard wel uw eigen hotels te boeken, zelf uw plekje langs het parcours te bemachtigen en heeft u de dagelijkse zorg van het vinden van een parkeerplekje voor uw auto. Voor wie dat geen probleem is kan dat flink in de prijs schelen. Het advies is dan wel om ruim van tevoren uw overnachtingen te plannen.

Tot slot is de gedroomde Tourreis uiteraard een fietsvakantie waarbij u zelf alle etappes bijvoorbeeld telkens een dag voor het peloton van de Tour de France uit rijdt. Daarvoor dient u natuurlijk over een zeer goede conditie te beschikken en van te voren grondig al uw overnachtingen, de exacte route etc te bepalen.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl