3.4.11

Prijzen appartementen Parijs stijgen 18% in 2010



De gemiddelde verkoopprijs van een appartement in de Franse hoofdstad Parijs is in 2010 met liefst 18% gestegen.

Sinds 2005 zijn Parijse appartement met 40% gestegen, terwijl de gemiddelde huizenprijs in Frankrijk in die periode gelijk is gebleven.

Vorig jaar stegen de huizenprijzen in Parijs met 18%, goed voor de grootste stijging op jaarbasis van de afgelopen twintig jaar. In 2009 daalde de gemiddelde verkoopprijs van een appartement in Parijs nog met 4%, zo blijkt uit recente gegevens van de 'Chambre des Notaires de Paris', die het gemiddelde berekend op basis van de betaalde prijs per vierkante meter.

De stijging van de huizenprijzen in Parijs is opmerkelijk, want voor andere grote steden als Londen (+1%) en New York (Manhattan, geen verandering) was er geen sprake van extreme verschuivingen.

Ook vergeleken met de rest van Frankrijk is het verschil duidelijk: sinds 2005 is de gemiddelde prijs van een huis in Frankrijk ongeveer gelijk gebleven, terwijl de prijs van een appartement in Parijs sindsdien met 40% is gestegen.

GEEN BUITENLANDSE KOPERS EN NIEUWKOMERS
Uit de onderzoeksgegevens blijkt dat de kopers op de Parijse vastgoedmarkt geen buitenlanders en Franse nieuwkomers op de huizenmarkt zijn.

De prijzen worden volgens experts opgedreven door investeerders die voor de vastgoedmarkt kiezen in plaats van te beleggen in aandelen en obligaties. Daar komt bij dat het aanbod van appartementen in Parijs flink is geslonken, doordat minder eigenaren willen verkopen en er bijna geen nieuwbouw is in de Franse hoofdstad.

In 2010 daalde het aantal transacties op de huizenmarkt met 9% afgaande op het gemiddelde aantal de afgelopen tien jaar. De kopers zijn daarbij voornamelijk Fransen en niet rijke buitenlanders uit de Verenigde Staten, Engeland of Azië.

Doordat de prijzen de afgelopen vijf jaar zo hard zijn opgelopen zijn het hoofdzakelijk bestaande huizenbezitters die actief zijn op de huizenmarkt in Parijs. Voor nieuwkomers zou een eerste appartement in Parijs momenteel simpelweg onbetaalbaar zijn door de extreem hoge prijzen van dit moment.

Volgens onderzoek was de stijging van de huizenprijzen in Parijs in 2010 de sterkste stijging in verhouding tot het besteedbare inkomen van Parijzenaren sinds de eerste wereldoorlog.

Als reden voor de enorme prijsstijgingen wordt onder meer gewezen op de zeer lage rentestand en de bereidheid van banken om meer leningen voor een langere periode te verstrekken.

Daar komt bij dat er amper nieuwe huizen gebouwd worden in Parijs. Verdeeld over de twintig arrondissementen die Parijs kent werden er in 2010 slechts 2.785 nieuwe huizen gebouwd, terwijl Parijs liefst 2,23 miljoen inwoners telt.

GROOTSTE PRIJSSTIJGINGEN
De grootste prijsstijgingen vonden plaats in de zogenaamde Gouden Driehoek, ofwel Triangle d'Or. Deze sjieke buurt gelegen tussen de Champs-Elysées en Avenue Montaigne in het 8ste arrondissement, kende een prijsstijging van appartementen/huizen van liefst 38% in 2010, zo blijkt uit de data van de Chambre des Notaires van Parijs.


De duurste Parijse woningen kosten momenteel minstens €30.000 per vierkante meter (!). Zo werd er voor een aantal appartementen die uitkijken op de Seine in de buurt van het Musée d'Orsay liefst €50.000 per vierkante meter betaald in 2010. Volgens een Franse makelaar werd eenzelfde prijs betaald voor een appartement in de buurt van het Bois de Boulonge.

Wat in Parijs ook zorgt voor de extreme prijsstijgingen is het feit dat de verkoopgegevens niet publiek zijn en tot wel zes maanden achterlopen. Notarissen handelen het papierwerk af van vastgoedtransacties, en daar gaat flink wat tijd overheen wat de transparantie van de huizenmarkt in Parijs niet bevordert.

Sommige experts denken dat de prijsstijgingen niet eindeloos kunnen voortduren en voorspellen de komende jaren dalende huizenprijzen, vooral voor de rest van Frankrijk, waarbij de stijgingen van huizen weer gelijk op zullen gaan met de stijging van de inkomens.

Bron: BusinessWeek

Gerelateerde berichten



Meest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl